Vuojoen kartano

Ensi kohtaamiseni Vuojoen kartanoon tapahtui vuosittain järjestettävän Rauma Festivo klassisen musiikin konsertissa, jossa kartanomiljöö antoi juhlavat ja mieleenpainuvat puitteet taiteellisesti korkeatasoiselle konsertille. Viime kesän vastaavasta konsertista olen valinnut muutaman kuvan sateisen kuvauspäivämme lisäksi. On ihailtavaa, että kartanon tilat ovat monipuolisesti jokaisen käytettävissä.

Vuojoen empire-tyylinen kartano on arkkitehti C.L Engelin suunnittelema ja valmistunut vuonna 1836, aikakirjoissa kartano mainitaan jo 1500-luvulla. Eurajoen kunnan omistukseen kartano päättyi 1930 ja toimi vanhainkotina vuotten 2003 asti. 2000-luvun alussa Eurajoen kunta ja Posiva Oy laativat suunnitelman restaurointitöiden aloittamisesta. Nykyään kartano toimii moitoimintakeskuksena matkailun, kulttuurin ja alueen yritysten käytössä. Toimintaa ohjaa Vuojokisäätiö.

Päärakennuksen ensimmäisessä kerroksessa on INFO, Ravintola Wuojoki, Vuojoki säätiö ja Vuojoki näyttely.
II kerros on juhlakerros, jossa järjestetään kokouksia, konsertteja, erilaisia juhlatilaisuuksia kuten hää- ja syntymäpäiväjuhlia jne.
III kerros on Posiva Oyn käytössä.

Päärakennuksen molemmin puolin ovat rakennukset itäinen flyygeli, jossa sijaitsee Galleria Gylich ja Auditorio Bassi sekä läntinen flyygeli, joka on kunnostettu majoitustiloiksi Vierastalo Wuojoki.

Talvipuutarhassa eli orangeriassa kasvatetut ananakset ja persikat lienevät olleet maailman pohjoisimmat satoa tuottaneet hedelmät. Nykyään orangeriaa käytetään sauna- kokous- ja koulutustiloina.
Kartanon tilojen restauroinnin rahoitajia ovat olleet EU, Eurajoen kunta ja Posiva Oy.